Het Kuinderbos

Het Kuinderbos, poldernatuur op de voormalige Zuiderzeebodem

Voor Eventing Flevoland zijn we te gast in het Kuinderbos, een uniek stukje Flevolandse natuur op de bodem van de voormalige Zuiderzee. De sporen hiervan vind je ook nu nog overal in het bos terug. Zo tref je er bijvoorbeeld nog steeds veel schelpenresten aan.

Het Kuinderbos kent dan ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De Noordoostpolder werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw drooggelegd om te voldoen aan de groeiende behoefte aan goede landbouwgrond. Omdat niet alle grond geschikt was voor de landbouw, werd besloten hier bossen te planten. Polderpioniers hebben in die tijd met de hand maar liefst 150 kilometer aan greppels gegraven om de grond te ontwateren en honderdduizenden jonge boompjes geplant. Inmiddels heeft het Kuinderbos zich ontwikkeld tot een verrassend volwassen en uniek natuurgebied, waar het wemelt van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren als de boommarter.

Daarom is het Kuinderbos niet alleen tijdens Eventing Flevoland een bezoek meer dan waard. Het hele jaar door zijn er diverse activiteiten en excursies voor jong en oud. Of maak eens een mooie boswandeling in het uitgestrekte bosgebied. Uiteraard behoort ook genieten te paard tot de mogelijkheden. In het Kuinderbos ligt maar liefst 35 kilometer aan prachtige ruiterpaden!

Meer weten over dit bijzondere gebied en de verschillende activiteiten en recreatiemogelijkheden? Ga dan naar de website van Staatsbosbeheer Kuinderbos.

Onze partners & sponsors

Eventing Flevoland wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de volgende partners en sponsors: